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21.2 Properties of Panchayat Unions located in Town Panchayats area

Letter No.3987/TPI/97-6 Dated : 11.04.97

From

S. Malathi, I.A.S.

Secretary to Government,

Municipal Administration and Water Supply Department,

To

Director of Rural Development,

Panagal Buildings,

Chennai - 15.

Sir,

Sub : Properties of Panchayat Unions – Handing over to Town

  Panchayats – If located in Town Panchayats area –

  Orders issued – Further Instructions – Reg.

Ref : 1) G.O. (Ms) No.298, Municipal Administration and Water

  Supply Department Dated: 20.11.96.

  2) Your D.O Letter No. 84736/95/PCA.1 Dated: 03.03.97

I am directed to state that the Government in the G.O. (Ms) No.298, Municipal Administration

and Water Supply Department, dated: 20.11.96 have directed that the Assets which lie under the

jurisdiction of Town Panchayat and being maintained by Panchayat Unions be transferred from

Panchayat Unions to Town Panchayats for maintenance and management with immediate effect.

2. In your letter, dated 27.12.96, you have reported that in accordance with the provisions

of the Tamil Nadu Panchayats Act, 1994, the ownership of all the properties belonging to Panchayat

Unions from the existing District Boards have to be transferred only to the District Panchayats to

be constituted and not to the Town Panchayats concerned and as per section 112 of the Tamil

Nadu Panchayats Act 1994, it is the duty of the Panchayat Union to maintain the Panchayat

Roads, Rural Dispensaries, Elementary Schools etc. It will be very difficult to distinguish the

Panchayat Union Roads which pass through Town Panchayat areas as partly belonging to the

Panchayat Unions and partly Town Panchayats. Besides, section 119(2) of the Tamil Nadu Panchayat

act 1994 provides enormous towers to maintain any assets whether they are located inside the

Panchayat area or not, and also whether provided for in this section or otherwise. If all assets

belong to Panchayat Unions in the Town Panchayat Area are to be handed over in favour of Town

Panchayats, which are located in the Town Panchayat area, it may create bottlenecks in the

administration and you have requested the Government to issue further instructions to and over

the assets which lie under the jurisdiction of Town Panchayats.

3. After careful consideration of the above points the Government direct that if Panchayat

Union own buildings / Offices lie in Town Panchayat limits, these would remain with the Panchayat

Union as these only public assets such as roads/culverts/shandies/water connections, etc should

be transferred  to Town Panchayats.

4. This letter issues with the concurrence of Rural Development Department wide their

U.O.No.13135A/C1/96, Dated: .03.97

5. The receipt of this letter may kindly be acknowledged.

for SECRETA RY TO GOVERNMENT

21. PANCHAYAT ASSETS




